מהי מיקרוביוטה

ואיך היא משפיעה על חיינו

מהי מיקרוביוטה

ואיך היא משפיעה על חיינו

כל מה שרצית לדעת

המונח מיקרוביוטה  או מיקרוביום כבר הפך להיות חלק מאוצר המילים שלנו אז, בואו נצלול קצת בתוכם כדי להבין מה זה אומר ואיך זה משפיע על חיינו? לרוב מתייחסים בטעות למיקרוביוטה ולמיקרוביום כמונחים נרדפים. המיקרוביוטה מתייחסת לכלל קהילת החיידקים והמיקרואורגניזמים החיים בגופנו ומתחילה להיווצר מיד לאחר הלידה, ואילו המיקרוביום מתייחס לחומר הגנטי (גנום) של אותם חיידקים.

היום, המיקרוביוטה נחשבת לאיבר נוסף בגוף המשפיע בין היתר, על ההתפתחות, הבריאות ואף על ההתנהגות שלנו  והוא ייחודי לכל אדם ואדם.

חיידקים "רעים" חיידקים "טובים"

למרות שיש לנו נטייה לחשוב על  החיידקים כיצורים שיכולים לפגוע בנו ולגרום למחלה, ההפך הוא הנכון. רק כ- 1% מכלל החיידקים נחשבים כפתוגנים (מחוללי מחלה). אם זאת, חשוב מאוד לשמור על איזון נכון ביו החיידקים “הטובים” והתורמים לבריאות ותפקוד שלנו לבין החיידקים ה”לא טובים” העלולים לחולל מחלה או מצב בריאותי לא רצוי.

מה יכול לפגוע באיזון של הפלורה הטבעית?

גורמים רבים כגון: זיהום חיידקי (פתוגני), שימוש באנטיביוטיקה, אורח חיים ותזונה לקויים, סטרסועוד, עלולים לפגוע בהרכב ובאיזון של הפלורה הטבעית ובכך, לגרום לתופעות לא נעימות כמו: בחילות, כאבי בטן ,שלשולים, צרבות ועוד.

דוגמא לזיהום חיידקי נפוץ הוא זיהום של החיידק הליקובטור פילורי. חיידק זה עלול להיתיישב בקיבה, לפגוע  ברירית הקיבה ולחולל מחלות כגון כיב פפטי.

מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשמור על איזון נכון של החיידקים במעי

לא מעט כלים עומדים לרשותנו כדי לדאוג לאוכלוסיית החיידקים הטובים שבתוכנו כגון:

פעילות גופנית

ארגון הבריאות העולמי, ממליץ לבצע פעילות גופנית כמו הליכה, ריצה שחיה וכדומה

תזונה מתאימה

אכילת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים (פרהביוטיקה) כגון פירות וירקות בקליפתם ככל הניתן, קטניות ודגנים מלאים מזונות אלו מעודדים את שגשוג החיידקים הטובים במעי

נטילת פרוביוטיקה

הליקובקטר פילורי, לצמצום תופעות לוואי של הטיפול, ביוגאיה גסטרוס

מוצרים המכילים חיידקים חיים. מוצרים אלו עוזרים לאיזון נכון של חיידקי המעי.   מוצרי פרוביוטיקה רבים מציפים את המדפים אך איך נדע במה לבחור? מה מתאים עבורנו? והאם באמת הם יכולים לסייע כמו שמבטיחים לנו?

סיכמנו עבורכם כמה נקודות חשובות רגע לפני שמגיעים לקופה   מחקרים רבים נעשו על חיידקים שונים וזני חיידקים בהשפעתם בתחומים כמו מערכת העיכול (שלשולים, עצירות, כאבי בטן, מעי רגיז), מערכת העור (מחלות אטופיות, אסטמה של העור) שיניים (עששת), זיהומים ודלקות בנרתיק ובמערכת השתן ועוד.

לא כל חיידק ולא כל זן יודע לעבוד בכל התחומים ולכן ישנם חיידקים ייעודים לתחומים ספציפיים.

בנוסף, חיידקים אלו חייבים לעמוד בסטנדרטים מסוימים  לדוגמה, חייבים להוכיח כי הם מסוגלים לשרוד את חומציות הקיבה ומצליחים להגיע חיים למעי הגס, שם הם מסוגלים להתיישב, להתרבות ולמלא את עבודתם.

נקודה חשובה נוספת לשמירת על חיות החיידקים היא שמירה על תנאי אחסון נאותים.

ישנם חידקים פרוביוטיים אשר רגישים לטמפרטורה ודורשים אחסון בטמפרטורה מבוקרת.

טמפרטורה גבוהה מידי ( לרוב, מעל °C 25 ) או טמפרטורה נמוכה מידי (מתחת ל°C 0) עלולה לפגוע בחיידקים וביעילותם.

לכן, רגע לפני שמושיטים יד למדף מוצרי פרוביוטיקה כדאי לבדוק את הנקודות הבאות

אז  התיידדו עם החיידקים הנכונים לכם ותשמרו עליהם.

 יהודה למברג – B.Sc

דיאטן קליני, מערכת הבלוג.